Vroege zwangerschap

Vroege zwangerschapssymptomen

Hoe weet je nu of je zwanger bent? Er zijn enkele vroege zwangerschapssymptomen die bij veel vrouwen in de eerste weken voorkomen. We zetten ze voor je op een rijtje, zodat jij weet waar je op moet letten.

 

Symptomen vroege zwangerschap

Er zijn een aantal vroege zwangerschapssymptomen. De kenmerken van een zwangerschap verschillen per vrouw, je zal ze dus niet snel allemaal krijgen. Ook is het goed mogelijk om wel zwanger te zijn, maar zonder de symptomen voor een vroege zwangerschap. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de meest voorkomende vroege zwangerschapssymptomen:

  1. Uitblijven van menstruatie: één van de duidelijkste signalen van je lichaam om een zwangerschap aan te duiden is het uitblijven van je menstruatie. Zeker bij een regelmatige menstruatiecyclus is dit iets wat direct opvalt.
  2. Vermoeidheid: slaap je goed, maar blijf je vermoeid? Ook dit kan een kenmerk van een vroege zwangerschap zijn. Je lichaam is druk in ontwikkeling, wat een hoop extra energie kan kosten. De boosdoener is het hormoon progesteron dat helpt bij de voorbereiding op de zwangerschap.
  3. Misselijkheid: een symptoom wat vaak voorkomt in het begin van een zwangerschap is misselijkheid. Vrouwen in de tweede tot de achtste week hebben vaak last van misselijkheid.
  4. Gevoelige borsten: voelen je borsten gespannen of pijnlijk? Of worden ze opeens groter? De extra aanmaak van de hormonen kan je aan je borsten gaan merken.
  5. Vaker naar het toilet: in eerste instantie denk je misschien aan een blaasontsteking, maar het is in dit geval een grotere baarmoeder die op je blaas drukt. Van deze vroege zwangerschap klacht zal je vooral in de eerste 6 weken last hebben.
  6. Stemmingswisselingen: opeens in tranen uitbarsten? Of heel kwaad worden om niets? Je hormonen zijn bij een zwangerschap helemaal in de war, waardoor stemmingswisselingen kunnen voorkomen.
  7. Duizeligheid: ben je duizelig of voel je je een beetje licht in je hoofd? Ook dit is een symptoom van een vroege zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door bloedarmoede of een lage bloeddruk.
  8. Verandering van smaak: ben je opeens gevoeliger voor geur? Maak je de gekste eetcombinaties? Of eetbuien uit het niets? Ook dit zijn symptomen die bij een zwangerschap voorkomen.
  9. Buikklachten: brandend maagzuur, steken in je onderbuik en een opgeblazen gevoel zijn allemaal kenmerken die kunnen optreden.
  10. Meer afscheiding: ook zal in sommige gevallen de hoeveelheid vaginale afscheiding toenemen en/of de afscheiding verandert van kleur.

Hoe weet ik of ik zwanger ben?

Kan je een vinkje zetten bij één of meerdere symptomen van vroege zwangerschap? Dan is er een kans dat je daadwerkelijk zwanger bent. Om dit te testen hebben we een vroege zwangerschapstest. Deze test kan al vanaf de 8e dag een zwangerschap detecteren, door het meten van hCG waardes in de urine. De test is zeer betrouwbaar en na 5 minuten krijg je direct het resultaat te zien. Het is altijd fijn om een zwangerschapstest in huis te hebben: zo weet je meteen waar je aan toe bent.

Menu