Symptomen onvruchtbaarheid man

Symptomen onvruchtbaarheid man

Hoe weet je als man of je vruchtbaar bent? De meeste mensen ontdekken pas of ze minder vruchtbaar of compleet onvruchtbaar zijn, wanneer een zwangerschap uitblijft. We spreken van verminderde vruchtbaarheid als er na 12 maanden geen zwangerschap is opgetreden. Er zijn bij mannen geen zichtbare symptomen voor onvruchtbaarheid. Wel zijn er mogelijke oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen.

 

Oorzaken vruchtbaarheidsproblemen

Er zijn enkele veelvoorkomende oorzaken bij vruchtbaarheidsproblemen bij mannen. Deze hebben te maken met de kwaliteit van het sperma, een afwijking in de zaadleiders of ballen óf met externe factoren:

  • Kwaliteit van het sperma: de kwaliteit van het sperma is een belangrijk kenmerk voor het bepalen van vruchtbaarheid of een mogelijke onvruchtbaarheid. Zo kan er sprake zijn van te weinig zaadcellen, kunnen de zaadcellen niet bewegelijk genoeg zijn of een afwijkende vorm hebben.
  • Afwijkingen: ook zijn er bepaalde afwijkingen mogelijk die de vruchtbaarheid bij een man beïnvloeden. Mogelijke oorzaken zijn een verstoorde hormoonbalans, soa’s, erectiestoornissen, ontstekingen in de bijbal, niet-ingedaalde zaadballen en bestraling of chemotherapie in het verleden.
  • Externe factoren: tot slot zijn er nog externe factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden. Denk aan medicijngebruik, drugs- en alcoholgebruik, roken, regelmatige bezoeken van sauna’s en hete baden, chemotherapie, steroïden of contact met gevaarlijke stoffen.

Hoe weet ik of ik vruchtbaar ben?

Is de vrouw na een tijd proberen nog niet zwanger? Bij ongeveer 30% van de gevallen ligt de oorzaak bij de man. Wil je een betere indicatie van de hoeveelheid en de mobiliteit van je zaadcellen? Bij Oneself hebben we een mannelijke vruchtbaarheidstest . Deze test meet het aantal zaadcellen per milliliter en maakt onderscheid tussen de mobiele en de inactieve zaadcellen. Als standaard is opgesteld dat een man minder vruchtbaar is bij minder dan 20 miljoen spermacellen per milliliter.

Deze vruchtbaarheidszelftest voor mannen is zeer betrouwbaar en eenvoudig uit te voeren in het gemak van eigen huis. Je krijgt dan een indicatie. Voor verder onderzoek raden wij in alle gevallen een bezoek aan een arts aan.

Menu