Symptomen eisprong

Symptomen eisprong

Hoe weet je als vrouw dat je vruchtbaar bent? De meeste mensen ontdekken pas of ze minder vruchtbaar of compleet onvruchtbaar zijn, wanneer een zwangerschap voor een langere tijd uitblijft. Wel geeft het lichaam aan wanneer jouw meest vruchtbare periode is met ovulatie symptomen, ook wel eisprong klachten genoemd.

Ovulatie symptomen

De periode vlak voor de eisprong is de vruchtbare periode. Wanneer je zwanger wil worden is het belangrijk om de eisprong te herkennen, om de grootste kans te maken. Er zijn enkele ovulatie symptomen waaraan je herkent dat je ovuleert. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Dag van de eisprong: de eisprong vindt gemiddeld rond de 14e dag plaats. Dit is verschillend per vrouw en afhankelijk van de (on)regelmatigheid van de cyclus.
  • Baarmoederslijm: één van de symptomen bij een eisprong zijn veranderingen in het baarmoederslijm. Tijdens de ovulatie is het slijm elastischer en helderder. Normaal gesproken is dit wit of gelig en minder rekbaar.
  • Ovulatiepijn: een eisprong klacht waar je last van kan krijgen is ovulatiepijn. Dit is een stekende pijn bij een van de twee eileiders.
  • Lichaamstemperatuur: ook aan je lichaamstemperatuur kan je merken dat je eisprong eraan komt. Over het algemeen is je lichaamstemperatuur namelijk iets hoger tijdens en na de eisprong.
  • Verhoogd libido: met de eisprong in aantocht is een ovulatie symptoom dat je een hoger libido hebt in deze periode. Logisch: je bent nu het meest vruchtbaar, dus je lichaam helpt een zetje mee.

Hoe weet ik wanneer ik het meest vruchtbaar ben?

De menstruatiecyclus verschilt per vrouw enorm. In veel gevallen is het dus niet zo gemakkelijk om te zeggen dat de 14e dag altijd de meest vruchtbare dag is. Ook zijn de ovulatie symptomen per vrouw verschillend. De meest betrouwbare manier voor het bepalen van je vruchtbare dagen is met een ovulatietest. Onze ovulatietest is een zelftest voor thuis, die het hormoon LH in de urine meet. Dit geeft een goede indicatie wanneer de eisprong plaatsvindt.

 

Menu