Symptomen blaastonsteking vrouw

Symptomen blaasontsteking vrouw

Veel vrouwen hebben er wel eens last van gehad: een blaasontsteking. Vrouwen hebben een korte plasbuis, waardoor bacteriën gemakkelijk omhoog kruipen. Bacteriën kleven zich vervolgens vast aan de blaaswand en veroorzaken een ontsteking, met vervelende klachten als resultaat. We vertellen je hieronder over de meest voorkomende blaasontsteking symptomen bij vrouwen. Zo kom je erachter of je last hebt van een blaasontsteking of niet.

Blaasontsteking symptomen vrouw

Er zijn enkele blaasontsteking symptomen bij vrouwen die veel voorkomen:

  • Vaker dan normaal urineren
  • Urgent urineren
  • Pijn bij het urineren
  • Gevoelige onderbuik / pijn in de onderrug
  • Bloed in de urine
  • Sterk ruikende urine
  • Troebele urine

Je hoeft niet alle symptomen van een blaasontsteking bij een vrouw te hebben; de klachten verschillen namelijk per persoon. Bij twijfel is het daarom verstandig om jezelf te testen.

Blaasontsteking of nierbekkenontsteking?

Naast blaasontsteking symptomen bij vrouwen kan een blaasontsteking ook samengaan met een ontsteking van de nierbekken. Bij een nierbekkenontsteking kan je de volgende klachten krijgen: algeheel ziek gevoel, hoge koorts, koude rillingen, misselijkheid en pijn in de zij. Een nierbekkenontsteking treed op wanneer bacteriën vanuit de blaas opstijgen tot in de nierbekken.

Heb ik een blaasontsteking?

Herken je één of meerdere blaasontsteking symptomen bij vrouwen? Dan is de kans groot dat je inderdaad last hebt van een blaasontsteking. Om dit helemaal zeker te weten is het noodzakelijk om je urine te laten testen. Normaal gesproken moet je hiervoor naar de huisarts, maar om dit makkelijker te maken hebben we bij Selfcare een blaasontsteking zelftest ontwikkeld. De test wijst op de aanwezigheid van leukocyten, bloed, nitrieten en eiwitten in de urine. De zelftest is zeer betrouwbaar en binnen 10 minuten krijg je direct het resultaat te zien. Is het resultaat positief? Dan is het raadzaam om een bezoek aan de huisarts te brengen.

Hoe ontstaat een blaasontsteking bij vrouwen?

Voorkomen van blaasontsteking klachten is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is het goed om te weten hoe een blaasontsteking bij vrouwen ontstaat en wanneer je een groter risico loopt op een blaasontsteking. De grote boosdoener bij blaasontstekingen is de E.coli bacterie, die in de darmen leeft en via de plasbuis in de blaas terecht kan komen. Vrouwen hebben meer kans op een blaasontsteking na het vrijen, als de blaas niet helemaal leeg is na het plassen, na de overgang, bij blaas- of nierstenen, bij een verminderde weerstand en als je een urinekatheter hebt.

Menu