Heb ik blaasontsteking

Heb ik een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een infectie die een ontsteking van de blaas veroorzaakt. Maar heb je nu last van een blaasontsteking of een urineweginfectie? En wat zijn de exacte symptomen bij een blaasontsteking?

Blaasontsteking of urineweginfectie?

Ten eerste is het goed om te weten dat er een verschil is tussen de term urineweginfectie en blaasontsteking. Urineweginfectie is de verzamelterm voor alle infecties in het urinewegsysteem: de urineleiders, de blaas en de urinebuis. Deze infectie wordt in veel gevallen veroorzaakt door E.coli bacteriën. Bij een infectie specifiek in de blaas spreken we van een blaasontsteking.

Kenmerken blaasontsteking

Er zijn een aantal symptomen kenmerkend voor een blaasontsteking. De klachten bij een ontsteking van de blaas verschillen per persoon, maar hieronder vind je een overzicht gemaakt van de meest voorkomende blaasontsteking symptomen:

  1. Vaker dan normaal urineren: kom je voor je gevoel niet meer van het toilet af? Frequent urineren is één van de blaasontsteking symptomen die relatief vaak voorkomt.
  2. Urinaire urgentie: naast frequenter urineren is ook de behoefte om onmiddellijk te plassen een veelvoorkomende klacht bij een blaasontsteking. Je hebt het gevoel dat je het niet één minuut langer kan ophouden en moet jezelf meteen haasten naar het toilet.
  3. Pijn bij het urineren: niet alleen moet je bij een blaasontsteking vaak frequenter en direct naar het toilet, ook kan je last hebben van een brandend gevoel bij het urineren.
  4. Gevoelige onderbuik en pijn onderrug: niet alleen je blaas moet het ontgelden met een blaasontsteking. Ook de buikstreek en onderrug kunnen gevoelig aanvoelen. Blijft een blaasontsteking voor lange tijd onbehandeld? Dan kan de ontsteking naar de nieren verspreiden, wat een doffe pijn in de onderrug kan veroorzaken. Bij een nierinfectie komen ook symptomen zoals hoge koorts, misselijkheid en braken veel voor.
  5. Bloed in de urine: bij bloed in de urine gaan de alarmbellen altijd rinkelen. Dit komt door een lek van rode bloedcellen uit de nieren of andere delen van de urinewegen.
  6. Sterk ruikende urine: geur is een manier van je lichaam om aan te geven dat er iets niet helemaal goed gaat. Bij vies of sterk ruikende urine kan er dus sprake zijn van een mogelijke blaasontsteking.
  7. Troebele urine: tot slot is troebele urine vaak een van de klachten van blaasontsteking, door bacteriën en witte bloedcellen die in de urine verschijnen.

Hoe weet ik of ik een blaasontsteking heb?

Kan je een vinkje zetten bij één of meerdere blaasontsteking symptomen? Dan is er een goede kans dat je daadwerkelijk last hebt van een blaasontsteking of urineweginfectie. Om dit helemaal zeker te weten hebben we bij Selfcare een blaasontsteking zelftest ontwikkeld. Deze test is zeer betrouwbaar en binnen 10 minuten krijg je direct het resultaat te zien. Zo weet je direct waar je aan toe bent en hoef je voor de test niet langs de huisarts.

Menu