Zwanger worden

Wil je zwanger worden? Maak je dan niet druk als het een tijdje duurt. Zo heb je te maken met de het juiste moment, de kwaliteit van de spermacellen en de mate van vruchtbaarheid van beide partners. En dan nog is het een kwestie van ‘geluk’. We vertellen je hieronder meer over zwanger worden.

Wat zijn de ‘voorwaarden’ om zwanger te worden?

  • Bij de vrouw is de eisprong het belangrijkste moment, dit is het moment dat een eicel uit een eierstok komt. Deze eicel moet vervolgens bevrucht worden door een zaadcel.
  • Een vrouw heeft de meeste kans op een zwangerschap in de 6 dagen voor de eisprong. Een ovulatietest helpt om je meest vruchtbare dagen te bepalen. Het is natuurlijk niet heel romantisch, maar statistisch gezien heb je op deze dagen de meeste kans om zwanger te worden.
  • Een andere voorwaarde is de kwaliteit van de zaadcellen van de man. Dit heet te maken met de beweeglijkheid van de zaadcellen, het aantal zaadcellen en de vorm van de zaadcellen. Bij Oneself bieden we een speciale vruchtbaarheidstest voor mannen waarmee je dit kan meten.
  • Start daarnaast met het slikken van het voedingssupplement foliumzuur. Foliumzuur (ook wel bekend als vitamine B11), draagt bij aan de groei en ontwikkeling van een baby.
  • Tot slot is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Vermijd stress, rook niet, let op het gebruik van alcohol en gebruik geen drugs.

Lukt zwanger worden niet?

Ben je al meer dan een jaar aan het proberen om zwanger te worden, maar lukt het niet? Dit kan verschillende oorzaken hebben, zowel bij de man als de vrouw. Maak dan samen met je partner een afspraak bij een huisarts. Die kijkt naar de hele situatie en bepaald op basis daarvan de vervolgstappen, zoals bijvoorbeeld vruchtbaarheidsbehandelingen.

Meer weten over zwangerschap?

Wil je meer weten over zwanger worden, of zwangerschappen? Bekijk dan onze overige kennisartikelen:

Menu