Soa

Bij onveilige seks loop je altijd de kans op een vervelende geslachtsziekte. Sommige soa’s hebben niet direct symptomen, terwijl je wel andere mensen kan besmetten. We vertellen je hieronder meer over de oorzaken van soa’s en welke soa soorten er zijn.

Wat is een soa?

Soa is de afkorting voor seksueel overdraagbare aandoening, ook wel bekend als geslachtsziekten. Het gaat hier om een infectie die je oploopt door seksueel contact, de meeste soa’s worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Soa’s loop je op door onveilige seks te hebben met iemand die besmet is. De overdracht kan dan vervolgens plaatsvinden via bloed, sperma of vocht (vaginaal, uit blaasjes of voorvocht).

Het gevaar van een geslachtsziekte is dat je soms helemaal geen klachten hebt. Je kan zo wel andere mensen besmetten en de soa kan op langere termijn wel schade aan je lichaam aanrichten. Bij twijfel is het dus belangrijk om je direct te laten testen, de meeste soa’s zijn namelijk goed te behandelen wanneer je er vroeg bij bent.

Soa soorten

Er zijn verschillende soorten soa’s, we zetten de meest voorkomende soa soorten hieronder voor je op een rijtje:

  1. Chlamydia: chlamydia heeft de twijfelachtige eer om zich de ‘populairste’ soa van Nederland te noemen. Van de mensen die zich laten testen was er bij ongeveer 14% sprake van deze infectie.
  2. Genitale wratten: deze wratten kunnen zowel bij mannen als vrouwen voorkomen. Ze zijn niet schadelijk, wel kunnen ze soms klachten geven.
  3. Gonorroe: gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie, met wisselende symptomen vor mannen en vrouwen. Net zoals veel andere soa’s is gonorroe goed te behandelen met antibiotica.
  4. Herpes genitalis: de meeste mensen zijn wel bekend met het koortslipvirus, waar je ook last van kan hebben bij je penis, vagina of anus.
  5. Hepatitis B: hepatitis B is een soa die zorgt voor een ontsteking van de lever. Na een tijdje zorgt dit voor klachten zoals vermoeidheid, koorts en misselijkheid.

Meer weten over soa’s?

Wil je meer weten over soa’s? Bekijk dan onze overige kennisartikelen:

Menu