Blaasontsteking

Een blaasontsteking staat ook wel bekend als urineweginfectie, er is dan sprake van een ontsteking van het slijmvlies in de blaas. Dit heeft vervelende gevolgen zoals pijn bij het plassen en veel frequenter moeten plassen.

Wat is een blaasontsteking?

Bij een blaasontsteking is de binnenkant van de blaas ontstoken. In de meeste gevallen wordt een blaasontsteking veroorzaakt door darmbacteriën, vaak gaat het hier om de E.coli bacterie. Deze bacteriën blijven als het ware aan de blaaswand kleven, waardoor er irritaties ontstaan.

Blaasontstekingen komen vooral voor bij vrouwen, specifiek in de leeftijdscategorie 20-30 jaar en vrouwen van 60 jaar en ouder. Het is dus eigenlijk wel een echte vrouwenkwaal te noemen. Vrouwen hebben een korte urinebuis dan mannen, waardoor bacteriën makkelijker de blaas kunnen binnen dringen. Daarnaast ligt bij vrouwen de uitgang van de plasbuis ook dichter bij de anus.

Oorzaken blaasontsteking

Vrouwen hebben dus meer risico dat verkeerde bacteriën bij de blaas terechtkomen. Maar in welke situaties moet je nu extra oppassen? We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Blaasontsteking en seks: bacteriën kunnen tijdens een vrijpartij de blaas gemakkelijker bereiken. Het is daarom belangrijk als vrouw om direct erna de blaas volledig leeg te plassen, zodat bacteriën niet blijven zitten.
  • Blaasontsteking en kleding: let op met nauwsluitend ondergoed of kleding. Het is belangrijk dat je kiest voor goed ademende kleding.
  • Blaasontsteking en goede voeding: een goed immuunsysteem beschermt je lichaam tegen slechte bacteriën en infecties. Wanneer je een blaasontsteking voelt opkomen is het belangrijk om meer te drinken dan normaal.

Meer weten over blaasontstekingen?

Wil je meer weten over blaasontstekingen? Bekijk dan onze overige kennisartikelen:

Menu